top of page

Osnivač i glavni trener Leonard Pijetraj

Hrgović, Sep, Mansour Mavrović, Cikatić, Bernardo, Šobot, Filipović, Preskar, Božić, Palić, Akrap... Sva su ova hrvatska i međunarodna borilačka imena u posljednjih 25 godina prošla kroz BK Leonardo i prepoznala stručnost hrvatskog izbornika Leonarda Pijetraja, dobitnika Državne nagrade za sport 2015. i najboljeg trenera Grada Zagreba 2015.

 

Leonard Pijetraj sportom se

aktivno bavi već više od 40

godina. Isprva kao natjecatelj u

tae-kwon-dou i kick-boxingu,

a posljednjih 25 godina kao

boksački trener u svom BK

Leonardo. Odavno je odlučio

da sport nije samo njegov

poziv i zanimanje, nego i

način života i životna misija.

Desetljećima je ulagao u

svoje znanje i obrazovanje,

učio od majstora borilačkih

sportova, te iskustvom,

izvrsnošću i upornošću

postao jedan od vodećih

hrvatskih boksačkih stručnjaka.

Trenirajući tae-kwon-do od 9-godišnjeg početnika stigao je do naslova prvaka Hrvatske i Jugoslavije, te do nacionalne reprezentacije. Na Svjetskom prvenstvu u Glasgowu 1984. godine osvojio je pojedinačnu brončanu medalju, te momčadsko srebro. Godinu kasnije na Europskom prvenstvu u Budimpešti ponovno je osvojio pojedinačnu broncu, a u momčadskom natjecanju postao europski prvak.

 

Nakon 15 godišnje natjecateljske karijere u tae-kwon-dou, posvetio se kick-boxingu. Nakon što je u ovoj borilačkoj disciplini postao amaterski i profesionalni prvak Jugoslavije, odlučio je okušati se i u boksu. Zavolio je taj sport i ubrzo postao trener. Boksački klub Leonardo osnovao je u vlastitom domu 1992. godine. Sam je uredio i opremio boksačku dvoranu koja je u samo nekoliko godina postala jednim od stožernih mjesta hrvatskog boksa.

 

Prvi rezultatski iskorak dogodio se već 1994. godine, kada su na prvenstvu Hrvatske dvojica boksača BK Leonardo (Alen Bodor i Branko Šobot) osvojili naslove nacionalnih seniorskih prvaka, a Šobot je pritom proglašen za najboljeg boksača turnira. Sljedeće godine iz Pijetrajeve boksačke radionice izašla su još dvojica novih hrvatskih prvaka i tako je uspostavljena tradicija uspjeha koja nije prekinuta do danas.

 

Zbog toga, gotovo da nema uspješnog hrvatskog borca koji nije stasao ili barem dio svoje karijere nije proveo trenirajući pod njegovom paskom u BK Leonardo. Filip Hrgović, Hrvoje Sep, Dino Mansour, Branko Cikatić, Željko Mavrović, Branko Šobot, Stjepan Božić, Filip Palić, Mirko Filipović, Mario Preskar, Filip Hrgović i Hrvoje Sep samo su najistaknutiji u plejadi boraca iz BK Leonardo.

 

Kako se dobar glas daleko čuje,

tako su njegovu stručnost i

boksačku kvalitetu prepoznali

i izvan granica Hrvatske.

Dolazili su trenirati u Zagreb

i svjetski prvaci u boksu, pa i

majstori kick-boxinga poput

južnoafričkog K-1 šampiona

Mikea Bernarda.


U 21. stoljeću BK Leonardo je

napravio novi iskorak. U klubu

su stasala dvojica najboljih

aktivnih hrvatskih boksača

Filip Hrgović i Hrvoje Sep.

Hrgović je 2010. godine

zadivio svijet i postigao

uspjeh bez presedana u

hrvatskom boksu postavši

svjetski juniorski prvak u

superteškoj kategoriji. Godinu

prije njega europskim se

juniorskim naslovom u istoj

kategoriji okitio još jedan

izdanak BK Leonardo –

Dino Mansour.


Tragom uspjeha Hrgović i Sep nastavili su i seniorskoj konkurenciji. Ne samo da se pod Pijetrajevim vodstvom Filip triput, a Hrvoje jednom probio među osam najboljih boksača svijeta, nego su se hratski šampioni na Europskom prvenstvu u bugarskom gradu Samokovu 2015. okitili medaljama. Sep je osvojio broncu, baš kao i 2011. godine, a Hrgović je fantastičnom pobjedničkom serijom osvojio povijesnu zlatnu medalju i postao prvi i jedini Hrvat nakon legendarnog Mate Parlova kojem je to uspjelo. Naša dva boksačka bisera triput su osvajala pojedinačne i momčadske titule u elitnom međunarodnom natjecanju – Svjetskoj boksačkoj seriji (WSB).

 

Kruna njegovog 25-godišnjeg rada u boksu dogodila se na Olimpijskim igrama u kolovozu 2016. godine u Rio de Janeiru. Ne samo da su prvi put u povijesti hrvatskog boksa na olimpijskom turniru boksala dvojica predstavnika istog kluba, nego je 24-godišnji superteškaš Filip Hrgović osvojio povijesnu brončanu medalju. Prvi put od 1988. godine hrvatski boksač našao se na olimpijskom postolju i to baš pod vodstvom izbornika Pijetraja. 


Na kraju, treba naglasiti da od 1992. godine Leonard Pijetraj vodi najuspješniji boksački klub u Hrvatskoj računajući broj medalja i broj natjecatelja na hrvatskim prvenstvima u svim dobnim kategorijama.

bottom of page